Hoppa till huvudinnehållet

Var finns underlaget till ambulansstatistiken?

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Hur lång tid tog det som längst för ambulansen att komma till ett livshotande sjukdomsfall eller olycka i december? Efter tre veckors grävande har vare sig sjukhuset, SOS Alarm eller regionens koncernkontor kunnat svara på den frågan.
Hur lång tid tog det som längst för ambulansen att komma till ett livshotande sjukdomsfall eller olycka i december? Efter tre veckors grävande har vare sig sjukhuset, SOS Alarm eller regionens koncernkontor kunnat svara på den frågan. Foto: Sören Turesson

Vem har underlaget till statistiken över inställelsetiderna för ambulanserna i Skaraborg? Under tre veckors tid har tidningen försökt att få tag på dessa uppgifter. Vi har blivit bollade fram och tillbaka mellan sjukhuset, regionens koncernkontor och SOS Alarm. Varje part hänvisar till den andre.

Hur kan då sjukhusledningen lita på att siffrorna stämmer, eller veta om det finns någon enskild utryckning som tagit alldeles för lång tid?

Ett par tips har kommit in till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om långa väntetider för ambulanstransporter i Skaraborg, efter att akuten i Lidköping lades ned. Bland annat uppges en patient med hjärtstopp på sjukhuset i Lidköping ha fått vänta en halvtimme på ambulans för att tas till sjukhuset i Skövde.

En ambulansanställd berättar också att de höll på att lasta av en patient i Skövde då SOS undrade om de kunde ta ett akut uppdrag i Lidköping som närmaste bil, 5,5 mil bort.

Ytterligare ska en patient med inflammerad bukspottkörtel fått ligga i 3,5 timmar på jourcentralen i Lidköping i väntan på ambulanstransport, enligt en vårdanställd. Det rörde sig dock inte om ett prio-1-larm.

Tidningen bestämde sig för att ta reda på om det funnits inställelsetider för ambulansen som varit ovanligt långa efter akutstängningen.

Enbart medianvärde

För ungefär en månad sedan presenterade Carina Karlsson-Brännehed, verksamhetschef för akuten och ambulansen, statistik från november och december 2023, angående hur lång tid det tog för en ambulans att komma till en plats efter ett akutlarm, det vill säga prio 1-larm. Statistiken togs fram på begäran av tidningen.

Det visade sig att förändringen hade varit ungefär en eller ett par minuter längre väntetider på ambulans i de större städerna i Skaraborg, mellan november och december.

Men statistiken visade enbart ett medianvärde av samtliga utryckningar per månad. Medianen är det värde som hamnar precis i mitten av en uppsättning värden som sorterats i storleksordning. I ambulanssiffrorna ska alltså en utryckning som tar ovanligt lång tid, inte påverka det statistiska slutresultatet.

Carina Karlsson-Brännehed säger att de också tittar på enskilda patientärenden bland annat med hjälp av avvikelser för att göra bedömning på helheten. Men de har inget underlag till ambulansstatistiken att tillgå.
Carina Karlsson-Brännehed säger att de också tittar på enskilda patientärenden bland annat med hjälp av avvikelser för att göra bedömning på helheten. Men de har inget underlag till ambulansstatistiken att tillgå. Foto: Roland Svensson

Vi har nu försökt ta reda på hur underlaget för medianvärdet ser ut.

Carina Karlsson-Brännehed förklarar att hon inte har tillgång till det underlaget utan hänvisar oss till regionen centralt och till SOS Alarm.

Tre veckors bollande

Under tre veckors tid har tidningen haft en mejlkonversation med olika instanser på regionens koncernkontor och SOS Alarm, men båda dessa parter har flera gånger hänvisat till varandra, och tillbaka till Skaraborgs sjukhus.

Till exempel så förklarar enheten Regional vårdanalys som finns på koncernkontoret, i ett mejl: ”Västra Götalandsregionen har inte någon sammanställning av den information du efterfrågar och en sammanställning är inte möjlig att genomföra med rutinbetonade åtgärder.”

Vi fortsätter till SOS Alarm, där vi får svar från presstjänsten:

”Jag har undersökt saken internt, men är rädd att det är regionen som bör sitta på svaren gällande de där frågorna”

Och ytterligare svar från SOS Alarm:

”Vad gäller din fråga så baseras den datan på information från Västra Götalandsregionen, SOS Alarm och Sjukvårdens larmcentral (SvLc), så det är som jag tidigare svarat regionen, som har det övergripande ansvaret för vården i regionen, som sitter på svaren du söker.”

Regionens presstjänst igen:

”Siffrorna i presentationen verkar härröra från SOS Alarm.”

Så har det fortsatt. Senast i fredags hänvisade Regionhälsan till Skaraborgs sjukhus och efter det så hänvisade Regional prehospital koordinator på koncernkontoret mig tillbaka till regionens presstjänst.

Ingen verkar ha tillgång till underlaget. Eller? Under onsdagen fick vi åter mejlsvar från presstjänsten i regionen som meddelar att det finns en person som är på plats nästa vecka och kanske kan ta fram de uppgifter jag efterfrågar. Men de kan inte lova att underlaget går att ta fram.

Det har blivit ett flertal mejl och telefonsamtal till regionens koncernkontor. Men efter tre veckor lyser ambulansstatistiken fortfarande med sin frånvaro.
Det har blivit ett flertal mejl och telefonsamtal till regionens koncernkontor. Men efter tre veckor lyser ambulansstatistiken fortfarande med sin frånvaro. Foto: Västra Götalandsregionen

Litar på underlaget?

Frågan är hur Skaraborgs sjukhus kan lita på underlaget som det är så svårt att ta del av. Vi bestämmer oss för att ännu en gång gå tillbaka till Carina Karlsson-Brännehed:

Hur kan ni lita på att medianvärdet är det rätta värdet för att få en bild av hur ambulanssituationen i Skaraborg såg ut i december? Är det inte viktigt att få veta om det finns ambulanser som haft ovanligt långa inställelsetider?

Carina Karlsson-Brännehed i mejlssvar:

”Medianvärde eller medelvärde är ett värde på systemnivå men vi tittar också på enskilda patientärenden bland annat med hjälp av avvikelser för att göra bedömning på helheten.”

Efter en direkt fråga om det funnits avvikelser i december berättar Carina Karlsson-Brännehed att det finns två avvikelser från december som ännu inte är utredda.

Inställelsetid i minuter (mediantid) och antal insatser för Prio-1-larm (statistik från Västra Götalandsregionen)
KommunNovemberDecemberNovemberDecember
Essunga27,626,91824
Falköping14,614,1129161
Grästorp24,5232336
Gullspång25,427,72628
Götene18,921,55948
Hjo23,424,34038
Karlsborg1824,63023
Lidköping13,112,9148176
Mariestad12,412,6111129
Skara12,314,18891
Skövde12,114196249
Tibro19,720,14661
Tidaholm18,420,24561
Töreboda22,123,25239
Vara16,516,6598

Artikeltaggar

Akutmottagningen Skaraborgs sjukhusAmbulanssjukvårdHjoInspektionerIvoOmsorgSkaraborgSkaraborgs sjukhusSOS AlarmStatistikVårdVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.