Hoppa till huvudinnehållet

Hotellets spa-plan ska klubbas

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Fotomontage på tänkta spa-anläggningen på hotell Bellevue Hjo
Fotomontage på tänkta spa-anläggningen på hotell Bellevue Hjo Foto: Ritningen Arkitektbyrå

Efter att Länsstyrelsen nyligen gav klartecken till att bygga i byggnadsminnet Hjo Stadspark ska nu de folkvalda ta ställning till en ändring av detaljplanen för Hotell Bellevues planer att bygga till med en spa-anläggning.

Hjo Stadspark har sina anor i den gamla Vattenkuranstalten. Den välbevarade parken med sina villor från kurortstiden blev Hjos första byggnadsminne 2018. Det innebär att området ska vårdas och underhållas så att karaktären bevaras.

Undantaget från byggnadsminnet är bland annat hotellet, som uppfördes i början av 1970-talet.

Men för att hotellet ska kunna förverkliga sina planer på en spa-anläggning krävs det dels en ändring av detaljplanen, dels tillstånd från länsstyrelsen att bygga i en del av byggnadsminnet.

Halva i minnet

I början av året gav Länsstyrelsen klartecken till att bygga i byggnadsminnet. Dock under vissa förutsättningar.

Särskild hänsyn ska tas till den värdefulla miljön och befintliga byggnader. Av den mark som behöver tas i anspråk för tillbyggnaden ligger ungefär hälften inom byggnadsminnet.

860 kvadrat stort

Efter att länsstyrelsen gett sitt tillstånd har arbetet med ändringen av detaljplanen tagit fart igen. Nu har planen passerat byggnadsnämnden och ska slutligen klubbas av kommunfullmäktige.

Spaanläggningen sedd från sjösidan med stort fönster med utsikt över Vättern och utomhusbassäng.
Spaanläggningen sedd från sjösidan med stort fönster med utsikt över Vättern och utomhusbassäng. Foto: Ritningen Arkitektbyrå

Av planförslaget framgår att tillbyggnaden ska utformas så att den anknyter till hotellbyggnadens arkitektur. Den nya spa-anläggningen blir 860 kvadratmeter stor och placeras i det sydöstra hörnet av hotellet i sluttningen mot Guldkroksbadet och hamnen. Av detta kommer en utomhusbassäng och friytor utgöra 160 kvadratmeter.

Utsikt över Vättern

Spa-anläggningen ska byggas i två plan, varav 130 kvadratmeter i bottenvåningen kommer att ligga under mark. Taket täcks av sedum och förses med ljusinsläpp. Fasaden blir vitputsad och i sydost kommer det att finnas ett stort fönster med utsikt över Vättern.

För att kunna bygga anläggningen måste troligen tre uppväxta träd fällas, en oxel, en björk och en kastanj. De träd som måste fällas ska ersättas av upp mot tio träd.

Marken för spa-anläggningen ägs av hotellets fastighetsägare Wennergrens respektive Hjo kommun. Meningen är att Wennergrens ska köpa den kommunala markbiten.

Enligt planförslaget ska tillbyggnaden av hotellet genomföras så snart planändringen har vunnit laga kraft.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerHjoHotell Bellevue

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.