Hoppa till huvudinnehållet

Tidaholms Sparbank inviger kontor i Hjo: ”Fantastiskt roligt”

Publicerad:
Petra Lundgren
petra.lundgren@hjotidning.se
Företagsrådgivaren Elisabeth Indebetou tillsammans med kontorschefen/företagsrådgivaren Michael Swärd.
Företagsrådgivaren Elisabeth Indebetou tillsammans med kontorschefen/företagsrådgivaren Michael Swärd. Foto: Petra Lundgren

Hjo har fått en bank igen efter drygt ett år utan. I morgon lördag invigs Tidaholms Sparbank som öppnar på måndag.

– Det är fantastiskt roligt, dels att en bank öppnar ett kontor på en liten ort och dels att alla Hjobor är så välkomnande, säger företagsrådgivaren Elisabeth Indebetou.

Det är några dagar kvar till invigningen när HT knackar på dörren till Tidaholms Sparbank vid Stora torget i Hjo och kontorschefen tillika företagsrådgivaren Michael Swärd öppnar dörren.

– Det känns jättebra inför öppningen och med facit i hand har det gått bra. Vi hade en förhoppning att öppna vid årsskiftet, men det tog lite längre tid med den omfattande renoveringen. Wennergrens med parter har gjort ett bra jobb och vi är jättenöjda med lokalerna, säger han.

Alexander Svensson och Monica Svensson-Bohlin jobbar i kassa/kundtjänst och är de första som kunderna möter på Tidaholms Sparbank i Hjo.
Alexander Svensson och Monica Svensson-Bohlin jobbar i kassa/kundtjänst och är de första som kunderna möter på Tidaholms Sparbank i Hjo. Foto: Petra Lundgren

Det är i Swedbanks tidigare lokaler vid Stora torget som Tidaholms Sparbank nu finns.

– Allt är omgjort, jag jobbade på Swedbank 2017-2022 och det ser inte alls ut som då. Det är fint, fräscht och nytt. Jag är jätteglad över att få jobba här, det känns lite som att komma hem igen, säger Monica Svensson-Bohlin, som arbetar i kassa/kundtjänst.

Michael Swärd konstaterar att det blivit öppnare ytor. Bankomaten är flyttad till stadshuset och då frigjordes yta där kunderna kan sitta ner och vänta på sin tur. Lokalerna är på 640 kvadrat med tio kontor, ett konferensrum i det tidigare bankvalvet och personalutrymme.

– Diskussionen var först en mindre lokal, men vi är här för att stanna och för att göra samhällsnytta, så vi tog hela lokalen, säger Michael Swärd.

Det tidigare bankvalvet är numera konferensrum.
Det tidigare bankvalvet är numera konferensrum. Foto: Petra Lundgren

Ni går lite mot strömmen och öppnar ett bankkontor när andra banker stänger ...

– Ja det gör vi och det finns det fler Sparbanker i Sverige som gör. Vi ser en efterfrågan i Hjo och vi tycker att det bör finns en bank på orten. Vi tror på det lokala, tillgängligheten och att det personliga mötet är viktigt.

Hur är intresset bland Hjoborna?

– Det är stort vad vi har fått till oss. Medarbetarna märker på stan att det finns ett intresse för banken och är glada för att det kommer en bank till Hjo igen. Antalet nya kunder ökar stadigt. Vi vill att det ska bli bra, både för befintliga och nya kunder. Vi är ödmjuka inför uppgiften, för vi vet inte hur många kunder som vill flytta över. Men vi ser som sagt långsiktigt på den här satsningen.

”Det är viktigt att börja spara i unga år”, säger Michael Swärd och visar bankens spargris.
”Det är viktigt att börja spara i unga år”, säger Michael Swärd och visar bankens spargris. Foto: Petra Lundgren

Mervärde för bygden

Företagsrådgivaren Elisabeth Indebetou som bor i Hjo är en av dem som märkt av intresset för banken. När hon är och handlar på Ica är det ofta 5-6 personer som frågar.

– Att det finns en bank i Hjo är ett mervärde för hela bygden, det gynnar hela staden. Många kunder byter bank, både privat- och företagskunder, för att de vill ha ett lokalt kontor, någon som känner till marknaden och vet vad fastigheterna är värda. Allt blir mycket enklare och vi har korta beslutsvägar, säger Elisabeth Indebetou som jobbat ett år på Tidaholms Sparbank och innan dess 20 år på Swedbank.

Monica Svensson-Bohlin har jobbat tidigare i lokalerna som nu är helt omgjorda. Kontorschefen/företagsrådgivaren Michael Swärd har arbetat på Tidaholms Sparbank sedan 2007.
Monica Svensson-Bohlin har jobbat tidigare i lokalerna som nu är helt omgjorda. Kontorschefen/företagsrådgivaren Michael Swärd har arbetat på Tidaholms Sparbank sedan 2007. Foto: Petra Lundgren

I och med att banken är fristående finns det inga aktieägare och det gör att vinsten stannar i banken.

– Vi måste tjäna pengar för att vara lönsamma, annars har vi inte möjlighet att låna ut pengar till företag som vill investera eller privatpersoner som vill låna för att bygga en villa. Då måste banken vara stark för att kunna möta det och Tidaholms Sparbank är väldigt stark nu. Vi bidrar även mycket till det lokala föreningslivet i Tidaholm och Mullsjö, det kommer vi att vilja satsa på i Hjo också, säger Michael Swärd på tal om samhällsnytta.

Öppet hus

I morgon lördag har banken öppet hus och tårtkalas på torget. Bankens vd Maritha Stäveryd och kommunstyrelsens ordförande Catrin Hulmarker (M) klipper bandet. Banken kommer att ha öppet måndagar och torsdagar samt för bokade besök/telefonkontakt tisdag, onsdag och fredag.

– Målsättningen är att ha öppet fem dagar i veckan som vi har på våra andra kontor i Tidaholm och Mullsjö, säger Michael Swärd som hoppas att många Hjobor passar på att besöka banken under lördagen.

Den bastanta dörren in till det tidigare bankvalvet finns kvar.
Den bastanta dörren in till det tidigare bankvalvet finns kvar. Foto: Petra Lundgren

Artikeltaggar

BankerCatrin HulmarkerEkonomiHjoIcaModeraternaStora torgetSwedbankTidaholmTidaholms sparbankWennergrens

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.