Hoppa till huvudinnehållet

Säkerhetsstrateg Rittermann: ”Viktigt med hemberedskap”

Publicerad:
Petra Lundgren
petra.lundgren@hjotidning.se
Det är viktigt att ha vatten hemma vid en eventuell kris, säger Julian Rittermann, säkerhetsstrateg i Hjo kommun.
Det är viktigt att ha vatten hemma vid en eventuell kris, säger Julian Rittermann, säkerhetsstrateg i Hjo kommun. Foto: Petra Lundgren

En orolig omvärld påverkar Sverige, terrornivån har höjts och en varning om ökad krigsrisk har utfärdats. Det aktualiserar på nytt vikten av att vara förberedd - inte minst i hemmet.

– Det är numera en vecka man ska klara sig med vatten, mat, information och värme, säger Julian Rittermann, säkerhetsstrateg i Hjo kommun.

Varningen om ökad krigsrisk kom i januari. Men det påverkar inte Hjo kommuns arbete på något särskilt sätt.

– Det som sades från statsministern och ministern för civilt försvar för några veckor sedan var egentligen ingen nyhet för oss som jobbar med de här frågorna. Men sättet det kommunicerades på kanske leder till fler frågor och att man längre ner i organisationen förstår att det är mer allvar nu, när det kommer utifrån, säger Julian Rittermann som inte känner oro för säkerhetsläget eftersom mycket görs på olika håll.

Långsiktig plan

Hjo kommun håller på med en långsiktig plan som går ut på att skapa en grundläggande beredskap.

– Vi ska ha en uthållighet, den ska vara flexibel så att vi åtminstone kan hantera det mesta. Det ska vara en realistisk målsättning för oss som liten kommun att faktiskt kunna bedriva den verksamhet vi ska göra.

Det är lagen om extraordinära händelser som styr arbetet.

– Där har kommunen tre huvudsakliga uppgifter, både i fredstida kriser och höjd beredskap för krig. Det är att informera före, under och efter något har hänt, att samverka med aktörer inom kommunen och med myndigheter samordna hanteringen inom kommunens gränser mellan alla aktörer, vi ska vara duktiga på det.

Det är viktigt att ha hemberedskap i händelse av kris. (Arkivfoto).
Det är viktigt att ha hemberedskap i händelse av kris. (Arkivfoto). Foto: Thomas Kühnel

Hur långt har ni kommit i arbetet?

– Vi har kommit ganska långt och har övat ganska mycket när det kommer till de fredstida utmaningarna. Det är det som ligger närmast, krig är ganska abstrakt för de flesta att sätta sig in i en övningssituation.

Vad har ni övat?

– Vi har övat med vår krisstödsorganisation. Vi har övat vår krisstab, som är ledningsstödet i kris för beslutsförfattare, på framför allt att under tidsbrist kunna hantera information, prioritera och vidta åtgärder. Vi har även övat de olika beredskapsplanerna, till exempel reservkraft och nödvatten.

Har ni inventerat skyddsrum?

– Det gjorde vi i början av 2022 när Ryssland invaderade Ukraina. Då fick vi många frågor och gjorde en översyn på de skyddsrum vi har i kommunen över lag och framför allt de fem som kommunen har ansvar för. Övriga fem är det privata fastighetsvärdar som ansvarar för.

För att samhället ska fungera i händelse av kris eller krig är det viktigt att alla gör det de kan.

– Det möjliggör för det övriga samhället att hjälpa dem som inte kan klara sig och det i sig är en tillräckligt stor utmaning.

Vatten och mat

I grund och botten handlar det om att alla som kan ser till att de har hemberedskap för att klara sig en vecka. Vatten, mat, information och värme, summerar Julian Rittermann. Just vatten är ett måste för att klara sig.

– Det blir några liter om man har ett större hushåll och det kanske ställer till det om man bor i lägenhet och inte kan ha hur många vattendunkar som helst. Där är det fantasin och kreativiteten som sätter gränser. Man kanske kan gå ihop i ett trapphus eller i en förening för att lösa det.

Broschyren Trygg i Hjo skickades ut till alla hushåll förra året och där står det bland annat om kommunens arbete med krisberedskap och om hemberedskap. Den går att läsa på på kommunens hemsida och finns även i fysisk form i stadshuset och Kulturkvarteret.

Artikeltaggar

BeredskapFörsvarHjoHjo kommunHushållKulturkvarteretMiljöVattenÅtgärder

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.